Index
 » Beginpagina
 » Geschiedenis
 » Openbaar Vervoer
 » Sinterklaas
 » Franz Kafka
 » Karelsbrug
 » Krtek
 » Contact
Welkom op deze website
Geschiedenis

Praag is de hoofdstad van TsjechiŽ en al duizenden jaren oud. De officiŽle naam is hlavni mesto Praha, wat hoofdstad Praag betekent. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad ligt aan de rivier de Moldau en wordt ook wel Gouden Stad genoemd. Praag is uitgegroeid van een Keltische nederzetting tot de stad die het nu is.

In 1230 gaf koning Wenceslaus de grootste nederzettingen aan de Moldau stadsrechten.

In de 19e eeuw groeide Praag snel door de IndustriŽle Revolutie. Op 28 oktober 1918 werd Tsjecho-Slowakije zelfstandig met Praag als hoofdstad.

Op 15 maart 1939 viel Duitsland het land binnen. Praag was nu de hoofdstad van het Protectoraat Bohemen en MoraviŽ. Op 9 mei 1945 werd Praag bevrijd en opnieuw de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. 3 jaar later, op 25 februari 1948 pleegde de Communistische Partij een staatsgreep.

Begin í68 werd Alexander Dubcek de politieke leider van het land. Hij wilde het voorheen zo streng communistisch bewind matigen. Dit wordt de Praagse Lente genoemd. Maar hieraan werd op 20 augustus 1986 een einde gemaakt door de Sovjet-Unie, Polen, Hongarije en Bulgarije, 4 partners uit het Warschaupact. Jan Palach protesteerde hiertegen door zichzelf in brand te steken op 16 januari 1969.

In 1989, nadat de Berlijnse Muur was gevallen en de Fluwelen Revolutie had plaatsgevonden, werd het communistisch regime omvergeworpen. Hierna kwam Praag in een stroomversnelling wat de economie betrof. In 1993 werd Tsjecho-Slowakije gesplitst in TsjechiŽ en Slowakije en werd Praag de hoofdstad van de Tsjechische Republiek. In 2004 trad TsjechiŽ toe tot de Europese Unie.

 Links
 » Praag Wikipedia
 » Praag Startpagina
 » i-Prague
 » Filmpjes Krtek

© 2011 Praag Website.nl