» Beginpagina
        » Wie is Sint?
        » Liedjes
        » Verhalen
        » Plaatjes
        » Kleurplaten
        » Recepten
        » Links
        » Gastenboek
        » Contact



sinterklaas www.sinterklaasisjarig.nl
sinterklaas





Recepten

Speculaas bakken

Wat heb je nodig?
  • 450 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 250 gram boter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 20 gram speculaaskruiden
Hoe moet je het deeg maken?

Doe de basterdsuiker en de boter in een beslagkom en kneed. Voeg de bloem en het bakpoeder toe. Kneed het deeg goed. Eventueel kun je een snufje zout en 3 soeplepels melk toevoegen aan het deeg. Bewaar het deeg gedurende ongeveer 2 uurtjes op een koele plaats.

Hoe moet je het deeg bakken?

Als je met een speculaasplank werkt, moet deze schoon en droog zijn. Bestuif de plank met bloem en bedek ze met deeg. Wie met een bakovenplaat werkt, moet het deeg met een deegroller (of een fles) uitrollen. Snij mooie vormpjes uit het deeg en leg deze op het stuk ingevet bakpapier dat je op de ovenplaat hebt gelegd. Daarna plaats je de ovenplaat of de speculaasplank in een voorverwarmde oven op 150 160 graden Celsius. Neem na ongeveer 20 minuutjes de bakplaat of de plank uit de oven. Zodra alles afgekoeld is, kun je beginnen met smullen. Eet smakelijk.


Pepernoten maken

Wat heb je nodig?
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram zachte boter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 eetlepels melk
  • 1 1/2 eetlepel stroop
Wat moet je doen?

Roer de boter met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout tot een gladde massa. Voeg het bakmeel en de melk toe. Kneed het geheel tot een soepele deegbal. Leg de deegbal een half uurtje in de koelkast. Draai er met vochtige handen mooie "knikkertjes"van en leg ze in rijtjes op een met boter ingevette bakplaat. Druk ze een beetje plat en bak de pepernoten in 15 20 minuten gaar in een voorverwarmde overn op 175 graden Celcius. Laat ze afkoelen. Eet smakelijk.



© Sinterklaas is jarig...2002-2017