Bij het Sinterklaasfeest horen natuurlijk ook pieten. Dit zijn de hulpjes van Sinterklaas om de kinderen van cadeaus en snoepgoed te voorzien. De pieten hebben door de jaren heen een hele verandering doorgemaakt en zijn daarmee van uiterlijk veranderd. Lees hieronder de geschiedenis van de pieten en de verandering die ze hebben doorgemaakt.
De kleding van de pieten kan verschillen. Maar meestal bestaat het pietenpak uit een maillot, een gekleurde pofbroek en een jas met een cape. Verder dragen ze ook een witte molensteenkraag met manchetten. Op hun hoofd dragen ze een baret met een veer. Vaak heeft die piet ook nog een jute zak in zijn of haar handen met cadeaus en snoepgoed.
In 1850 kwamen de eerste afbeeldingen voorbij van Sint Nikolaas en zijn zwarte knecht. Ze kwamen voor in prentenboekjes die geschreven waren door de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. Origineel waren de pieten dus zwart van kleur, dit zou komen door de schoorstenen waar ze doorheen moesten. Hier kwam steeds meer kritiek op door vele mensen omdat het racistisch zou zijn. Na vele discussies zijn een aantal dingen veranderd en is de roetveegpiet en kleurenpiet ontstaan.
In plaats van zwarte piet zijn er na vele discussies nu ook roetveegpieten. In het gezicht zie je dus enkel een paar zwarte vegen alsof het dus echt lijkt dat je door de schoorstenen bent gegaan. Dit is dus een alternatief op de zwarte pieten waardoor het wel geaccepteerd wordt door vele.
Je hebt naast de roetveegpieten ook kleurenpieten of te wel regenboogpieten. Dit is wederom een alternatief op de zwarte piet. Met de kleuren in het gezicht wordt je weer een stuk minder goed herkend dan de roetveeg piet. Dit vinden vele mensen wel handig als bijvoorbeeld een familielid piet moet spelen en dus niet te herkennen is. Wel vinden vele mensen dat dit het stereotypen van de piet wegneemt.
Hoe de toekomst voor de pieten eruit gaat zien is voor iedereen nog een raadsel. Voor nu zijn de roetveeg pieten en kleurenpieten de standaard.