De leukste Sinterklaasliedjes

Sinterklaas, Sinterklaas wie kent hem niet. Dat nummer klinkt iedereen wel bekent in de oren. Het is één van de vele Sinterklaasliedjes die er door het land gezongen worden in aanloop tot het Sinterklaasfeest. Vaak zingen kinderen de liedjes tijdens de intocht, bij een bezoek van de Sint, bij het zetten van hun schoen en op pakjesavond. Benieuwd naar de bekendste Sinterklaasliedjes? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

10 leukste liedjes

  1. Zie de maan schijnt door de bomen
  2. Wie komt alle jaren
  3. Hoor wie klopt daar kind’ren
  4. Zwarte piet ging uit fietsen
  5. Sinterklaas kapoentje
  6. O, kom er eens kijken
  7. Daar wordt aan de deur geklopt
  8. Zie ginds komt de stoomboot
  9. Sinterklaas is jarig
  10. Sinterklaasje kom maar binnen

Grote kans dat jij deze liedjes nog wel herkent uit eigen jeugd! En hoe leuk is het dat dit al die jaren laten nog altijd gezongen wordt. Nieuwe sinterklaasliedjes lijken minder aan te slaan maar dit komt voornamelijk omdat wij ‘de volwassenen’ deze niet waarderen. Voor de kinderen maakt het vaak niet uit, zij vinden het allemaal leuk. Echter, wij blijven lang hangen in de oude vertrouwde sinterklaas klassiekers en trekken deze dan ook maar al te graag uit de kast op pakjes avond én tijdens het zetten van de schoen.

Geschiedenis van sinterklaasliedjes

Misschien heb je je ooit afgevraagd waar deze Sinterklaasliedjes dan wel niet vandaan komen?  En wat de inspiratie voor deze liedjes was? Want wist je al dat verschillende van onze sinterklaasliedjes van Duitse componisten afkomen. De invloed van deze muziek was erg groot in de negentiende tot begin 20e eeuw binnen Nederland. Deze Duitse melodieën hebben dan ook tot inspiratie gezorgd voor de liedjes die wij al ons leven lang kennen. 

Een van de melodieën vindt zelfs zijn oorsprong in Mozart, namelijk de Haffnerserenade. Dit achtdelige werk is in 1776 geschreven voor de bruiloft van de dochter van zijn vriend. De eerste melodie van dit nummer klinkt wel erg bekend met ons bekende ‘Zie ginds komt de stoomboot’.

Terug naar Geschiedenis van Sinterklaas
Nedgames