De geschiedenis van Sinterklaas

Niet iedereen zal bekent zijn met de geschiedenis van dit heilige feest. Er zit echter meer achter dan je zou denken. Alhoewel we sommige zaken nooit helemaal zeker kunnen weten is er wel een aanwezige kans dat Sinterklaas ontstaan is vanuit de volgende folklore. 

Nikolaos van Myra

Nikoloas is geboren in het huidige Turkije, echter hoorde de plaats destijds nog bij de Griekse provincies. Tijdens zijn levensjaren zijn veel wonderlijke verhalen de rondte gegaan. Hij werd dan ook bisschop van Myra (een stad) en na zijn dood verklaard als heilige. Er doen zich vele verhalen de rondte over de goede dingen die de man gedaan zou hebben. 

Prostitutie

In het oudste en meest bekende verhaal redt Nikolaos van Myra drie meisjes van de prostitutie. Door een open raam gooide hij hen drie zakken met geld toe zodat zij een huwelijk konden sluiten. Deze zakken belandde in de schoenen of sokken van de meiden. Er wordt gedacht dat dit vandaag de dag nog altijd gekenmerkt wordt door de chocolade munten, het zetten van de schoen en de poppen van taai-taai (zogenaamde vrijers). 

Woedende zee

Er wordt ook gezegd dat Nikolaos van Myra een heilige en woedende zee kalmeerde. Hierdoor redde hij 3 zeelieden wiens schip zonk. Dit zou verklaren waarom veel van de Nicolaaskerken aan zee liggen én waarom de intochten met boot zijn. 

Enkele van deze verhalen verklaren zelfs dat Nikolaos een van deze zeelieden weer tot leven heeft gebracht nadat hij was verdronken door de hoge golven.

Moorden 

Een laatste verhaal is dat Nikolaos 3 doden tot leven heeft gewekt met zijn gebeden. Het verhaal heeft vele versies maar de meest vertelde versie is dat een slager in grote honger 3 kinderen gedood heeft om zijn familie van eten te voorzien. Zodra Nikolaos hier achter komt brengt hij deze 3 kinderen terug tot leven via zijn gebeden. De slager en zijn vrouw worden vergeven als ze berouw tonen tegenover de 3 kinderen.

Zoals je ziet zijn de verhalen erg uit een lopend en helaas zullen we de waarheid nooit helemaal zeker weten. Wel blijft het een leuk onderwerp om eens bij stil te staan. Geloof jij een van deze verhalen?

 

Sinterklaas spellen De periode dat Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk ook leuk om met de kinderen spelletjes te spelen die betrekking hebben op Sinterklaas. Wij zullen hier een paar tips geven die kinderen vaak leuk vinden om te doen.  Tip 1 Peper[...] Lees verder
Kledingtips Het Sinterklaasfeest is de grootste traditie die Nederland heeft. Daarom is het ook belangrijk dat er zorgvuldige aandacht wordt besteed aan de kleding en grime. Wij hebben daarom een aantal punten op een rij gezet die u kunnen helpen bij het [...] Lees verder
Sinterklaas Verhalen Sinterklaas wie kent hem niet? Iedereen in Nederland kent Sinterklaas en heeft er vast vroeger ook mee te maken gehad. De goedheilige man die cadeaus en snoepjes geeft, samen met zijn lieve zwarte pieten. Uiteraard zijn er door de jaren heen heel[...] Lees verder
De leukste Sinterklaasliedjes Sinterklaas, Sinterklaas wie kent hem niet. Dat nummer klinkt iedereen wel bekent in de oren. Het is één van de vele Sinterklaasliedjes die er door het land gezongen worden in aanloop tot het Sinterklaasfeest. Vaak zingen kinderen d[...] Lees verder
Nedgames