Sinterklaas Verhalen

Sinterklaas wie kent hem niet? Iedereen in Nederland kent Sinterklaas en heeft er vast vroeger ook mee te maken gehad. De goedheilige man die cadeaus en snoepjes geeft, samen met zijn lieve zwarte pieten. Uiteraard zijn er door de jaren heen heel veel verhalen geschreven over deze legende en wat hij allemaal meemaakt. Wij leggen je even uit waar Sinterklaas vandaan komt en welke verhalen bekend zijn.

Wie was Sinterklaas vroeger?

Sinterklaas, oftewel Ninos Laos, is een erg gelovig persoon vanaf kleins af aan en werd geboren in ongeveer het jaar 270. Toen hij bisschop werd op zijn 19e of 20e levensjaar in Myra, Turkije, veranderde hij zijn naam naar Nicolaas. Zijn doel was de arme mensen laten winnen van de rijke. Zijn ouders waren rijk en overleden toen hij nog erg jong was, hij heeft destijds veel van dit geld weggegeven aan arme. Sinterklaas stierf op 6 december ongeveer in het jaar 345!

Wie is Sinterklaas nu?

Veel mensen denken dat we de verjaardag van Sinterklaas vieren, maar het is juist de sterfdag! Bij heilige worden namelijk altijd de sterfdag gevierd. Door de verhalen die rond gingen over Sinterklaas is het ook in Nederland terecht gekomen en vieren we al sinds de 14e eeuw Sinterklaas. Tevens denken mensen dat Sinterklaas uit Spanje komt, terwijl dit toch echt wel Italië moet zijn. Waarschijnlijk is deze gedachte ontstaan door onwetendheid en gebrek aan topografie van de Nederlanders vroeger. Desondanks bestaan nog steeds tradities van vroeger, wat dacht je van de chocolademuntjes die kinderen in hun schoen krijgen? Tevens stammen de liedjes ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en de meeste andere liedjes die we hedendaags vrolijk meezingen uit de 19e eeuw.

Bekende verhalen voor kinderen

Er zijn veel boeken geschreven over Sinterklaas zowel voor kleine als voor iets grotere kinderen. Hieronder een klein overzicht van bekende boeken:

  • Het kleinste Pietje
    Dit is een vervolg boek op ‘De vrienden van Sinterklaas’, maar zijn ook los van elkaar te lezen. Het boek is iets spannender, echter kent het ook grappige stukken.
  • Het verhaal van Sinterklaas
    Op een speelse manier wordt het verhaal van Sinterklaas verteld, maar er schuilt ook een boodschap achter. ‘Alles verandert. Altijd, en dat is ook goed’. 
  • Sinterklaas voor grote kinderen
    In dit boek wordt op een speelse manier uitgelegd dat Sinterklaas lang geleden geleefd heeft en nu herdacht wordt.
Terug naar Geschiedenis van Sinterklaas
Nedgames