In België is Sinterklaas vooral in Vlaanderen populair, waarbij de cadeautjes op 6 december worden gegeven. Kinderen zetten hun schoen en ontvangen snoep, chocolade en geschenken. De traditie lijkt sterk op die in Nederland.
In delen van Duitsland, vooral in het Rijnland en Beieren, wordt Nikolaustag gevierd op 6 december. Kinderen zetten hun schoen buiten en ontvangen kleine cadeautjes of snoep, terwijl stoute kinderen te maken krijgen met Knecht Ruprecht, een helper van Nikolaus.
Hier wordt Nikolaustag eveneens op 6 december gevierd. De traditie lijkt op die van Duitsland, met Nikolaus die cadeautjes brengt aan kinderen die zich goed hebben gedragen.
In Oostenrijk wordt Nikolaustag ook gevierd op 6 december, maar met de unieke toevoeging van Krampus, een angstaanjagend figuur die kinderen bestraft als ze stout zijn geweest. Deze viering heeft een meer traditionele en enigszins griezelige sfeer.
Tsjechen vieren Mikuláš op 5 december, waarbij de heilige Nicolaas wordt vergezeld door een engel en een duivel. Braaf gedrag wordt beloond met snoep, terwijl stoute kinderen aardappelen of steenkool kunnen krijgen.
In Hongarije heet Sinterklaas Mikulás en wordt op 6 december gevierd. Ook hier worden kinderen beloond met snoep en kleine cadeautjes als ze braaf zijn geweest.
In Polen wordt Mikołajki gevierd op 6 december. Kinderen ontvangen cadeautjes van Święty Mikołaj, de Poolse versie van Sint-Nikolaas, meestal in hun schoen of onder hun kussen.
Hier wordt Miklavž gevierd op 6 december. Sint-Nikolaas bezoekt kinderen en brengt cadeautjes.
In Kroatië vier men Sveti Nikola op 6 december. Ook hier zet men de schoen en krijgen kinderen snoep en kleine cadeautjes van Nikolaas.
In de Oostenlijke regio’s van Frankrijk wordt Saint-Nicolas gevierd op 6 december. De heilige komt met zijn ezel langs om snoep uit te delen, vooral aan kinderen die zich goed hebben gedragen.
In sommige delen van Zwitserland, afhankelijk van het kanton, wordt Nikolaustag gevierd op 6 december. Hier worden ook snoepjes en kleine cadeautjes aan kinderen gegeven.
In de Noordelijke regio’s van Italië wordt San Nicolò gevierd op 6 december, vooral in Duitstalige gemeenschappen. Kinderen ontvangen geschenken en de heilige wordt soms vergezeld door een engel en een duivelachtige figuur.
In Suriname, met zijn Nederlandse koloniale geschiedenis, wordt Sinterklaas gevierd zoals in Nederland, maar met een lokale twist. Kinderen ontvangen cadeautjes en snoep, en Sinterklaas kan hier zelfs per vliegtuig aankomen.
De viering van Sinterklaas op Aruba is vergelijkbaar met die in Nederland, waarbij kinderen hun schoen zetten en cadeaus ontvangen. De intocht van Sinterklaas is een groot evenement en wordt aangepast aan het tropische klimaat.
Ook op Curaçao wordt Sinterklaas groots gevierd, met een intocht en cadeautjes voor de kinderen. De Nederlandse tradities worden hier gecombineerd met lokale invloeden.
Net als op Aruba en Curaçao volgt Bonaire de Nederlandse traditie van Sinterklaas, inclusief de intocht en het uitdelen van cadeaus door Sinterklaas en zijn Pieten.
In Canada vieren Nederlandse gemeenschappen Sinterklaas, vooral in steden zoals Toronto en Vancouver. Sinterklaas en Pieten worden verwelkomd met parades en kinderen krijgen snoep en cadeaus.
In de VS vieren Nederlandse en Belgische expats Sinterklaas, vooral in steden zoals New York en Chicago. Lokale Nederlandse gemeenschappen organiseren intochten en Sinterklaasfeesten.
Expats uit Nederland en België vieren Sinterklaas in Australië, vooral in grote steden zoals Sydney en Melbourne. Hier wordt de feestdag aangepast aan het warme weer, maar de kern van de viering blijft hetzelfde.
Ook in Nieuw-Zeeland vieren Nederlandse expats Sinterklaas. In steden zoals Auckland en Wellington worden Sinterklaasfeesten georganiseerd voor gezinnen.
In Zuid-Afrika houden Nederlandse gemeenschappen de Sinterklaastraditie levend, hoewel de viering beperkt is. Sinterklaas komt hier soms met een paard in plaats van de traditionele boot.